torsdag 10 november

18.00 Foajéscenen

Linnea Jonsson Group

Linnea Jonsson har beskrivits som Sveriges nya stjärnskott inom jazzen och är mycket uppskattad för sitt varma och melodiska trumpetspel. Sedan debuten 2019 med den lovordade EP:n "Emporia" har hon fortsatt att utveckla en stark personlig röst som trumpetare och kompositör. I år tog hon kandidatexamen från Kungl. Musikhögskolan i Stockholm där hon bland annat har haft den New York-baserade trumpetaren Ingrid Jensen som mentor. 

Medverkande: Linnea Jonsson - trumpet och kompositioner, Bjarni Már Ingólfsson - gitarr, Tomas Sjödell - bas,  Kristian Remnelius, trummor

 

19.30 Biosalongen

Bohuslän Big Band & John Beasley - plays Weather Report

Den amerikanske pianisten, kompositören och arrangören John Beasley återskapar musiken från det ikoniska jazz-rock-fusionbandet Weather Report tillsammans med Bohuslän Big Band.

Weather Report väckte sensation på 70-talets jazzscen när de genom att kombinera jazz med inslag av rock, funk, kollektiv improvisation och elektronisk musik skapade en helt ny riktning inom instrumentalmusiken. Tillsammans med Bohuslän Big Band antar Beasley utmaningen att förnya deras musik och modernisera den. 

 

21.00 Foajéscenen

Jazzattacks

Dags för comeback! Jazzattacks var under början av 2000-talet pionjärer med att blanda jazz och hip hop. Senaste spelningen var på Lundakarnevalen 2014 och nu är det alltså dags igen! Gör dig redo för riktigt gött sväng på skånska. Vi hoppas få veta att vi lika gärna kan "bootlegga låtjävelen" och ställa oss frågan om vi inte "borde ta tag i våra borden nu" bara för att komma fram att vi kan "låta tvätten stå en stund till" och gå på festival i Älmhult. 

Medverkande: Oscar Olin - sång och rap, Ninjo Bergström - sång och rap, Martin Thuvesson - saxofon, Andreas Baw - trummor, David Hahne - percussion, Jesper Abelin - gitarr, Marcus Hängsel - bas.

 

 

fredag 11 november

17.30 Biosalongen

Josefine Lindstrand

 

Med en röst som ekar mystik av den svenska skogen och kristallklara sjöar skapar jazzsångerskan Josefine Lindstrand musik som frestar dig att följa med till hennes barndomsminnen.

Josefine Lindstrand är en hyllad jazzsångerska, kompositör och pianist. Josefine har varit en av Skandinaviens ledande sångerskor på jazzscenen i mer än 15 år. Hon har mottagit ett flertal utmärkelser som bland annat - "Jazz i Sverige 2009", En jazzkatt för årets kompositör av SR, och fått en dansk Grammy för bästa vokaljazz! Josefine har även sjungit med internationella storheter som Django Bates och Uri Caine samt ackompanjerat ett stort antal artister som Petra Marklund, Veronica Maggio, Laleh, och Jonathan Johansson.

Medverkande: Josefine Lindstrand - Sång, kompositioner, arrangemang, Jonas Östholm - Piano, Gunnar Halle - Trumpet, Thomas Backman-Klarinett, Basklarinett, Barytonsaxofon, Karin Hammar-Trombon, Tuba, Pär-Ola Landin - Kontrabas, Fredrik Myhr - Trummor, Effekter och Sounds, Daniel Nygaard - ljudteknik.

 

18:30 Foajéscenen

Selma Pinton

Jazzsångerskan och kompositören Selma Pintons första EP, "A Lifetime", släpptes 2018. Därefter har hon synts på flertalet scener, medverkat som gästkompositör i Bohuslän Big Bands projekt "Up & Coming" och skrivit musik för och medverkat i  flertalet olika grupper och musikaliska sammanhang. Det senaste albumet, "Time Goes Too Slow", släpptes i slutet av 2021 på bolaget "the dome.".

Medverkande:  Selma Pinton - sång, kompositioner, Max Agnas - piano, synthar, Nils Agnas - trummor, Gabriel Lundh - kontrabas

 

20.00 Biosalongen

Rebecka Törnqvist

Rebecka Törnqvist är ständigt nyfiken på ny musik och den som följt henne de senare åren vet att det är denna nyfikenhet och samspel med sina medverkande musiker som är hennes signum snarare än gamla hits. RebeckaTörnqvistssenaste skiva, Home Secretary, blev hyllad i pressen och bland annat beskriven som hennes bästa hittills.I maj släpptes förstasingeln "Helios" från kommande album. Rebecka Törnqvist blev i år uppmärksammad med utmärkelsen Jazzkannan av riksförbundet Svensk Jazz, samtidigt som Folkets hus i Älmhult blev utsedd till årets jazzklubb. 

Medverkande: 

 

21:00 Foajéscenen

Filip Jers Quartet

Filip Jers Quartet är ett unikum på den svenska musikscenen. En jazzkvartett

med munspel i spetsen skapar en exklusiv ljudbild och gruppen har ett samspel

som både förtrollar och berör. I denna konsert kommer ni att få ta del av kvartettens senaste repertoar som består av nyskapande tolkningar av klassiska musikstycken. Filip Jers Quartet satsar framåt

genom att gå tillbaka i musikhistorien och tolka musik av bland annat Händel, von

Bingen, Boulanger, Saint-Saëns, Tjajkovskij och Brahms.bEn och annan jazzstandard, svensk visa och folklåt utlovas också.

Medverkande: Filip Jers -munspel, Henrik Hallberg - gitarr, Vilhelm Bronander - kontrabas, Wille Alin - trummor.

 

22:30 Biosalongen

Maja Francis

Maja Francis är i höst aktuell med både medverkan i TV4:s populära program från Gotland. Men något som vi tycker är SÅ mycket bättre är att hon kommer till Folkan och vår festival. Med storslagna melodier har Maja Francis sedan debuten 2015 målat upp en värld av neonfärgade syntar, bombastiska trummor och himlastormande känslor. Genombrottssingeln "Last Days Of Dancing" presenterade en ny och självklar leverantör av glittrande pop med känslorna utanpå- något som cementerades ytterligare på det efterföljande Veronica Maggio- samarbetet "Space Invades My Mind".

 

lördag 12 november

17.30 Biosalongen

Marius neset: NEXT

Marius Neset från Bergen i Norge är en av Europas hetaste jazzmusiker för närvarande. Vi lyckades tajma vår festival med releaseturné för nya gruppen NEXT med nya albumet HAPPY som släpps på ACT i slutet av oktober. Gruppen kommer att framföra musik från det nya albumet! Till NEXT har han, som vanligt, handplockat musikerna utifrån att de ska vara både kreativa och spännande men också ha en
teknisk och rytmisk skicklighet som matchar hans kompositioner. Håll i er - jazz i absoluta världsklass på Folkan i Älmhult"

 

Medverkande: Marius Neset - sax, Elliot Galvin - keys, Conor Chaplin - elbas, Anton Eger - trummor

 

18:30 Foajéscenen

KBK3

En av våra volontärer - jazzfantastenTayfun Avdan deltog tidigare i år i en jury som skulle utse fyra jazzgrupper av över 100 sökande som skulle åka på turné i riksförbundet Svensk Jazz regi. KBK3 fångade särskilt hans uppmärksamhet. De blev inte utvalda men vi är mycket glada att få presentera dem innan alla andra gör det. Grunden till KBK3 formades år 2012 när pianisten Kristin Rosendal och trummisen Maria Dahlin möttes på Birka folkhögskola och började spela ihop som duo.  Några år senare utökades bandet till en trio med den fenomenala basisten Boel Mogensen och musiken lät öppna upp sig och få nytt liv - KBK3 var ett faktum. Lekfullheten är i centrum när KBK3 intar foajéscenen!

Medverkande: Kristin Rosendahl piano, Boel Mogensen på bas och Maria Dahlin på trummor.

 

20.00 Biosalongen

Loney Dear

Loney dear är sångaren, låtskrivaren tillika månginstrumentalisten Emil Svanängens egenartade musikprojekt - där klassiskt låtskrivande möter komplexa produktioner, lika vidöppet upplyftande som känsliga och hjärtekrossande. Självaste Peter Gabriel har utnämnt honom till Europas svar på Brian Wilson, och Emil har beskrivits som "en av de mest upplyftande, inspirerande och helande röster du nånsin kommer att få höra" av The Sunday Times.

 

Medverkande: Emil Svanängen och Emanuel Lundgren.

 

21:00, Foajéscenen

Makross

Makross är Musik i Syds ensemble in Residence 2022. Ett mycket bra val tycker Älmhult Music&Arts och välkomnar dem till vår festival. Makross är en jazzkvartett men mer som ett band i pop och rockgenren - det är alltså ingen tillfällighet att bandet inte lånat en medlems namn följt av "kvartett". Här står det kollektiva skapandet i fokus! Med nyfikenhet och kärlek för jazzen som konstform utforskar dem olika uttryck och format och söker ständig utveckling. Har du hört Makross live så är energi nog det första man tänker på. 

Medverkande: Rasmus Nyvall - tenorsax och basklarinett, Jens Persson - altsax, Kristoffer Rostedt - trummor, Andreas Henningsson - kontrabas.

 

22:30 Biosalongen

lousiana avenue

"I've never seen this type of energy outside the islands I'm from - definitely not in Sweden!" - Wyclef Jean

 

Det här är bandet som sen 2012 bjudit på festivalstämning och karnevalsyra på allt från festivaler och stora företagsarrangemang, till kyrkor, trånga barer och skidstugor! Oavsett väder, tidpunkt och plats lyckas bandet med konststycket att transportera sin publik till New Orleans och Mardi Gras. Musik, dans, gemenskap, glädje och en full blåssektion. Det är inte ovanligt att kvällen slutar med att publiken krokar upp i ett karnevalståg!

Detta kommer att bli ett party utan dess like, frågan är om Älmhult någonsin blir sig likt!

 

OK

Vi använder cookies för att ge dig access till funktioner som gör det enklare att använda webbplatsen. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies.