18.00 Biosalongen
Karin Hammar är en av Sveriges mest anlitade och populära trombonister. Hon syns i vitt skilda sammanhang och det är en ära att få bjuda in henne till Folkan i Älmhult. Med sig har hon den egna gruppen Fab 4 som turnerat världen över och gruppen har för genren helt unika 10 miljoner streams på Spotify. På senaste albumet Opening bjöd Karin in den italienska Rita Marcotulli och tillsammans skapade de något obeskrivligt vackert. Till festivalen har Karin bjudit in en annan fantastiskt och omtalad pianist i Britta Virves. Britta Virves spelar även med sin egen trio under fredagen. En underbar start på festivalen som vi ser mycket fram emot!
För att genomföra denna konsert har vi fått ett generöst stöd från Musik i Syd.
Medverkande: Karin Hammar - trombon, Loke Risberg- gitarr, Niklas Fernqvist - kontrabas, Fredrik Rundqvist - trummor, Britta Virves - piano.
20.00
Isabella Lundgren är en av Sveriges främsta jazzsångerskor och en artist i världsklass. Med en fantastisk röst och unik intensitet har hon förmågan att formligen trollbinda sin publik. Isabella har grammisnominerats och belönats med ett otal priser och stipendier. Senaste åren har vi sett henne sjunga både på Idrottsgalan och SVT:s Nyårskonsert, Allsång på Skansen och i På Spåret. Med sig har hon basisten och pianisten Martin Sjöstedt som är en av landets mest namnkunniga och anlitade musiker. Konserten är en del av projektet Musikriket som syftar till att få ut musik även till mindre orter inom Kronoberg och Skåne. Projektägare är Musik i Syd och i Älmhult är det kommunen och våra kompisar ABF Kronoberg som håller i trådarna. Vi är mycket glada att vi kunde göra denna fina konsert till en del av vår festival!
Medverkande: Isabella Lundgren - sång, Martin Sjöstedt - piano.
22.00 Foajéscenen
Direkt från gatan kommer Storstan Street Brass med en riktigt häftig liveupplevelse! Dundrande blåsriff och rytmer du bara inte kan låta bli att dansa till! Äkta musik som går rakt in i hjärtat, eller som bandet själva uttrycker det i sång - "här är riktiga grejer och ingen j***a hipsterjazz"...
Bandet har under ledning av trombonisten Leon Falk gjort sig kända som ett häftigt gatuband, inspirerade av den yngre generationens brassband i New Orleans. De blandar second line-traditionen med klanger från funk och hip hop och även arrangemang på svensk populärmusik.
Medverkande:
Leon Falk - trombon/sång, Hannes Falk Junestav - trombon, Elin Andersson - trumpet, Emma Granstam - trumpet, Nicklas Dahlin - tenorsaxofon, Klas Eriksson - sousafon, Jonathan Leidecker - virveltrumma, Ina Molin - bastrumma.
17.30 Biosalongen
Grammisnominerad och nysläppt album på Kurt Rosenwinkles Hearcore Records. Albumet Juniper har mötts av stående ovationer. Jazz-Sverige har välkomnat denna estniska pianist till den grad att hon nu bor i Sverige. Britta Virves har snabbt etablerat sig på den svenska jazzscenen som en mångsidig och driven pianist i såväl storband som mindre konstellationer. 2020 så erhöll hon Faschings Vänners stipendium och i motiveringen lyfte man fram hennes begåvning som kompositör men även hennes delikat sparsmakade solospel. Britta medverkar även i Karin Hammars inledningskonsert av festivalen
Medverkande: Britta Virves - piano, Jonas Bäckman - trummor, Petter Olofsson - kontrabas .
18:45 Foajéscenen
Bandet som blivit beskrivet som den felande länken mellan Nirvana och The Bad Plus - en beskrivning som bandet själva köpte rakt av. William Soovik är trumslagare och skriver låtar till denna lika lekfulla som attitydrika jazz. William är inspirerad av allt från Frank Zappa och Led Zeppelin till Keith Jarrets tidiga kvartett. Det är rockigt, melodiskt, utåtriktat och roligt! Vi ser fram emot en fullsatt foajé som kokar över!
Medverkande: William Soovik - trummor, Malin Wättring - saxofon, Signe Dahlgreen - saxofon, Viktor Reuter - bas, Joel Fabiansson - gitarr.
20.00 Biosalongen
Tonbruket - Sveriges största jazzband som älskas av en långt mycket bredare publik än bara jazzdiggaren! Att kollektivet skulle vara större än summan av dess individuella delar passar utomordentligt väl för att beskriva Tonbruket. I mötet med varandra skapas något större, en egen ljudvärld som trotsar genrebeskrivningar. Och att kollektivet är större än individen lovar en del. Dan Berglund från Esbjörn Svensson trio och Rymden mm, Martin Hederos från Soundtrack of our lives, Hederosgruppen, Nina Persson, Ane Brun m fl, Johan Lindström som vi mötte förra året med Rebecka Törnqvist bland annat och Andreas Werliin från till exempel geni-duon Wildbirds and Peacedrums. TONBRUKET!!
Medverkande: Martin Hederos - piano, Johan Lindström - gitarr, Dan Berglund - bas, Andreas Werliin - trummor.
21:15 Foajéscenen
Storslaget, vackert och spektakulärt av basisten och kompositören Anne Marte Eggen. Gruppen vann Sveriges Radios Jazzkatt för Årets grupp 2018. Priset är förstås ett kvitto på denna grupps otroliga kvalitéer men de hade kunnat vinna priser även i en annan genre. We Float är svårt att sätta etiketter på, det som kan verka stillsamt och lugnt kan plötsligt blåsa upp till storm. Det är en resa mellan akustisk och elektronik, mellan hopp och förtvivlan, mellan jazz och pop.
Medverkande: Anne Marte Eggen - bas, Linda Bergström - sång, Alice Hernqvist - klaviatur, Filip Bensefelt och Samuel Hällkvist på gitarr.
22:30 Biosalongen
Tingsek på Folkan! Ibland känns saker så självklart och rätt! Han har sedan tidigt 2000-tal gett sin publik svensk soul med influenser av amerikansk tradition. Skånebördiga sångaren, låtskrivaren och producenten Magnus Tingsek är en av våra allra främsta liveartister där inget lämnas åt slumpen. Under lång tid har Tingsek, med sitt fantastiska band, visat var skåpet ska stå. Tingsek på scen levererar modern soul av yppersta världsklass som får publiken att trilla baklänges.
Medverkande: Magnus Tingsek m fl.
17.30 Biosalongen
Över 25 miljoner streams på Spotify. Strålande recensioner och uppmärksammade konserter på festivaler och klubbar runt om i Europa. Med sin atmosfäriska och melodiska jazz har Emil Brandqvist Trio etablerat sig i toppen på den internationella jazzscenen. Möt en topptrio i ett unikt tonlandskap. Som kompositör sätter trumslagaren Emil Brandqvist melodin i första rummet. Med det som utgångspunkt skapar han ett uttryck som i stämning och ton bär spår av såväl folkton som klassisk musik. Konserten är en del av en större Europa-turné med endast tre stopp i Sverige - ett av dem i Älmhult!
Medverkande: Emil Brandqvist - trummor och kompositioner, Tuomas Turunen - piano, Max Thornberg - bas.
18:45 Foajéscenen
Thomas Backman är känd sedan många år från grupper som Paavo och Klabbes Bank eller som medmusiker till Sarah och Georg Riedel, Maia Hirasawa och många fler. Den sömlösa mixen av olika stilar och de personliga arrangemangen har tagit Thomas och hans band till framstående scener i jazzvärlden såsom Pizza Express i London, Rochester Jazz Festival och Nublu i USA för att nämna några.
"When Light Is Put Away" - albumet från 2021 bjöd på influenser från bebop, hiphop, orkestral pop, shoegazerock och frijazz. Albumet belönades med Manifestpriset för årets jazzalbum 2021!
Medverkande: Thomas Backman, saxofon och klarinett, Josefine Lindstrand - sång och keys, Cecilia Linné - cello, gitarr, sång, David Lindvall - bas, synth, Martin Öhman - trummor, elektronik.
20.00 Biosalongen
Med ett par super hits på sitt samvete med "The One I love" som största har Ellen Krauss blivit inbjuden att delta i TV4s Så mycket bättre som sänds i höst. Ungefär samtidigt som detta underbara sker - hon kommer tillbaka till Folkan! Ellen är en klassisk singer-songwriter. Men kanske egentligen mer än så.
Hjärtat på utsidan finns där, likaså känslan för popmelodier, den lågmälda intensiteten, förmågan att få det småskaliga att upplevas storslaget. Men för Ellen Krauss handlar det också om att hon vuxit upp mitt i musiken - dessutom med avsevärd framgång - och att publiken har kunnat följa det, i princip, i realtid.
Medverkande: Ellen Krauss m fl.
21:15, Foajéscenen
Med synthar, bombastiska trummor och en mäktig röst levererar Kristina berättelser om uppbrott, utanförskap och längtan till något nytt. Hösten 2021 släppte hon sitt tredje fullängdsalbum Where Do We Go? Kristina Issa har, förutom att skapa och släppa fantastiska poplåtar med sitt band, satt upp föreställningarna Arabic Spring och Queen Zenobia. Hon uppträtt på scener runt om i Europa och skrivit musik för teater, radio och film. Under 2021-2022 hade hon även en av huvudrollerna i Håkan Hellström-musikalen Kärlek skonar ingen, som sattes upp på GöteborgsOperan.
Medverkande: Kristina Issa - sång, piano och harpa, Malte Zeberg - Bas, Sofia Andersson - saxofon, Emil Blommé -Trummor, Fredrik Brändström - Synthklav
22:30 Biosalongen
Äntligen kan vi välkomna detta energifyllda tiomannaband till Folkan! "Hässleholmsbandet" brukar de kallas man här finns faktiskt ett och annat Älmhultsinslag kan vara värt att påpeka i sammanhanget. Två somrar i rad har de fått tusentals människor att dansa på den finfina festivalen Torsjö Live och vi tänkte att i novembermörkret behöver vi nåt liknande! Med pop-, reggae- och ska-influenser skapar de ett unikt och fartfyllt sound. Med Hoffmaestro, Timbuktu & Damn! och Joddla med Siv som inspirationskälla levererar de fartfyllda och gungiga låtar på skånska. Försök, bara försök sitta still - vi andra kommer att dansa!!
Medverkande: Simon Pehrsson - leadsång och ak gitarr, Kim Martinsson - elgitarr och kör, David Berndtsson - percussion och kör, Martin Davidsson - elbas, Marcus Bitzekis - trummor, Andrée Rensfelt - elgitarr, Oskar Pedersen - keys, Erik Hällefors - trombon, Tobias Sandén, saxofon och kör, Emil Engström - trumpet.
På stora scen salongen. Söndag 12 november kl 11.00
Jenny Svenberg Bunnel har blivit något av jazzens huskonstnär. Ibland - som på första upplagan av Älmhult Music&Arts så projiceras hennes jazz-kroki live på en duk så publiken kan ta del av det samtidigt som de lyssnar på musiken. Ibland dyker hon bara upp med blocket på någon av Sveriges jazz-scener.
I workshopen "Teckna Jazzen" har hon krokat arm med pianisten Karin Johansson för att sprida formen till fler - nämligen barnen.
Efter att barnen fått en plats - fått hälsa och känner sig hyggligt bekväma så fortsätter det med att barnen får prova att använda flytande tusch, bambupennor, träkol, penslar, kritor och vattenfärger m.m.
Karin börjar spela och barnen tecknar, inspirerade av vad de ser och hör. En del väljer att i stället rita till musiken, sina egna bilder - och det går precis lika bra.
Begränsat antal platser: plats måste förbokas.
Vi använder cookies för att ge dig access till funktioner som gör det enklare att använda webbplatsen. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies.